Vardagsmotion behöver inte vara mer ansträngande eller tidskrävande än vad man gör det till tänker jag. Men det är viktigt att det blir en naturlig del av vår livsstil, som en självklarhet, som att andas till exempel. Hittar du en aktivitet som passar dina personliga preferenser och rutiner, och inkluderar den regelbundet i dina vardagliga rutiner, ökar du din fysiska aktivitet på ett enkelt sätt som håller i längden. Så om du vill ha bättre hälsa och välbefinnande, börja med små förändringar i din vardag och inkludera mer rörelse i ditt dagliga liv!

Vad innebär vardagsmotion och varför är det viktigt?

Jag har alltid haft svårt att hitta tid och motivation för att träna regelbundet. Men när jag lärde mig om vardagsmotion och dess fördelar, insåg jag att det inte alltid behöver vara så komplicerat. Vardagsmotion innebär att man införlivar fysisk aktivitet i sin dagliga rutin på ett naturligt sätt, utan att behöva besöka gymmet eller delta i organiserade träningspass. Det kan handla om att gå eller cykla till jobbet, ta trapporna istället för hissen eller leka med barnen utomhus.

Vardagsmotion är viktigt eftersom forskning visar att regelbunden fysisk aktivitet bidrar till ökat välmående, bättre hälsa och minskad risk för en rad sjukdomar. Enligt experter rekommenderas minst 150 minuter av måttlig intensitet eller 75 minuter av högintensiv fysisk aktivitet per vecka för att upprätthålla god hälsa.

vardag

Hur kan jag införliva vardagsmotion i mitt liv?

Det finns många enkla sätt att få in mer vardagsmotion i din dagliga rutin. Här delar jag med mig av några av mina favorittips:

  • Gå eller cykla till jobbet: Om du har möjlighet att gå eller cykla till jobbet, är detta ett utmärkt sätt att få in daglig motion samtidigt som du sparar pengar på transport och minskar din miljöpåverkan. Jag har upptäckt att jag känner mig mycket piggare och mer fokuserad när jag kommer fram till jobbet efter en cykeltur eller promenad.
  • Ta trapporna: Detta är kanske det enklaste sättet att få in mer motion i din vardag. När jag började ta trapporna istället för hissen på jobbet, märkte jag att jag snabbt blev starkare i benen och fick bättre kondition. Dessutom kan det vara en bra paus för att rensa tankarna och sträcka på benen under arbetsdagen.
  • Parkera längre bort: Om du måste använda bil för att ta dig till jobbet eller affären, kan du alltid välja att parkera lite längre bort från din destination. Det ger dig en extra möjlighet att gå några minuter och få in lite mer vardagsmotion.
  • Använd pauserna: När jag jobbar hemifrån eller har en kort paus på kontoret, brukar jag passa på att göra några snabba övningar. Det kan vara några knäböj, armhävningar eller bara en kort promenad runt kvarteret. Det är ett snabbt sätt att få in lite extra motion och få upp energin.
  • Planera in aktiva möten: Istället för att sitta på ett café eller i ett mötesrum, varför inte planera in en promenad eller en “walk-and-talk” möte? Jag har upptäckt att dessa typer av möten inte bara ger mig möjlighet att få in lite motion, utan också bidrar till kreativitet och bättre samtal. Det känns dessutom skönt att få lite frisk luft under arbetsdagen.
  • Lek med barnen: Om du har barn, kan du använda deras energi och lekfullhet som en källa till vardagsmotion. Jag brukar till exempel spela fotboll, cykla eller gå på äventyrsutflykter med mina barn. Det är ett roligt sätt att få in motion samtidigt som vi spenderar kvalitetstid tillsammans.
  • Skaffa en aktivitetskompis: Det kan vara lättare att motivera sig till vardagsmotion om man har någon att göra det tillsammans med. Jag brukar till exempel gå på promenader eller cykelturer med mina vänner eller familjemedlemmar. Det är inte bara trevligt socialt, utan också ett sätt att hålla varandra ansvariga och motiverade.

Läsvärt: så får du volym i ditt hår

vardag

Hur vet jag om jag får tillräckligt med vardagsmotion?

För att veta om du får tillräckligt med vardagsmotion är det bra att hålla koll på din fysiska aktivitet. Jag använder mig av en stegräknare för att se hur mycket jag rör mig under dagen. Målet är att nå minst 10 000 steg per dag, men det är viktigt att komma ihåg att alla steg räknas och att det är bättre att göra något än ingenting alls.

Om du känner dig osäker på om du får tillräckligt med motion, kan du också försöka att reflektera över hur du mår både fysiskt och mentalt. Känner du dig pigg och stark? Har ditt humör förbättrats? Har du märkt några förändringar i din kropp? Om svaret är ja, är chansen stor att du har hittat en bra balans för din vardagsmotion.

Jag hoppas att mina tips och erfarenheter kan inspirera dig att hitta dina egna sätt att aktivera din vardag och njuta av de många fördelarna med vardagsmotion.

Lycka till och gå ut och njut av vårvärmen!

– Andrea

Läs min artikel om att välja rätt hårborste

Rekommenderad läsning: 10 tips för vardagsträning

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *